Jedan od osnivača centra gdja Milka Kresoja nam u intervju objašnjava cilj i misiju MCIN Nikole Tesle i plan za Teslin Toranj u Beogradu 

Petak, Januar 24, 2014

BB: Recite nesto o sebi, kako ste se nasli i cime se bavite u Rusiji?

Milka Kresoja: Diplomirala sam i magistrirala na Fakultetu politickih nauka, diplomatski smer i radila po specijalnosti u najvisem drzavnom organu SFRJ.

Pre 25 godina dosla sam u Rusiju na rad na godinu dana, a evo vec cetvrt veka zivim ovde u Moskvi; 10 godina sam radila u Sibiru na poslovima izvoza celika i uglja iz Rusije (veoma tezak posao za zenu, vezan za stalna putovanja po Rusiji, a ona je 2 metra na karti !!); rukovodilac sam do danas ‘’projekata pod kljuc’’ na gradjevinskim objektima u Sibiru, Moskvi, Parizu; kao hobi, vice prezident sam Fonda koji finansira Ruski Nacionalni Orkestar (klasicna muzika), jedan od najpoznatijih orkestara u svetu, sa njima sam proputovala pola sveta od Južne Amerike do Japana; vlasnik sam jednog od napoznatijih restorana kraljevske tajlandske kuhinje u svetu “Blue Elephant”, koji je okupljao najpoznatije ljude iz oblasti kulture, krupnog biznisa, nauke, umetnosti, Moskovske konzervatorije, diplomate, poznate politicare, (sada je restoran pod rekonstrukcijom); 3 puta za redom zauzimala sam drugo mesto u Rusiji na trkama zena na klasicnim retro automobilima; vlasnik sam autorskih prava na knjigu poznatog engleskog biografa Krisa Hachinsa – A.Korobko “Putin” za ex teritoriju Jugoslavije, (u martu 2013 je knjiga izasla iz stampe i prezentacija je prosla u Beogradu u Ruskom domu ); pisem scenarije za TV Kulturu Rusije (poslednji je bio “Srpsko – Ruski mars “, Cajkovskog, jer gledam da je Srbija uvek negde prisutna; napisala sam, na primer, scenario o Zorzu Bize i njegovoj nepoznatoj operi “Ivan Grozni” – i bilo bi logicno pitanje, a gde je tu Srbija ? Pa majka ovog cara je bila srpskog porekla!! Jelena Glinska, cerka Ane Jaksic. I uopste, ja izucavam srpske korene u Rusiji.

I na kraju, a ovo je za mene na prvom mestu i moj je prioritet – jedan sam od osnivaca, zajedno sa inz Goranom Marjanovicem i inz Spasojem Vlajicem, Medjunarodnog Centra za istrazivanje nasledja Nikole Tesle u Beogradu, koji je tematski najviša ustanova savremene srpske nauke i kulture, posvecen najvecem naucniku nase civilizacije Nikoli Tesli.

Pismo o namerama i saradnji Rusko Srpskih naučnika koje je poslao Medjunarodni centar za istraživanje nasledja Nikole Tesle

Международный Центр Исследования Наследия Николы Тесла

Beograd, Bul Despota Stefana 37

00381 11 414 0 585, +7 985 766 78 80,

www.teslaheritage.com, Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

=======
Академику И.А. Щербакову, директору Института общей физики
им. А.М.Прохорова РАН, г. Москва, РФ

Копия: В.Л. Правдивцеву, официальному представителю в Москве МЦ исследования наследия Н.Теслы (Сербия)

г. Москва, 6 12 2013
Исх 999/2013

Уважаемый Иван Александрович!

Международный Центр bсследования yаследия Н.Теслы (МЦИНТ) (Сербия) выражает Вам свое глубокое уважение и настоящим письмом подтверждает свою готовность оказать организационную и информационную поддержку инициативе Вашего Института по созданию семинара «Наследие Теслы и современная физика».

"Наука и музыка"

Mузыка - величайшее искусство, утончающее восприятие человеком реальности. Вместе с тем, музыка основана на изучении звуковых волн, их сочетаний, тембров, резонансов. Это позволяет расценивать музыку как науку работы со звуком, волнами

Музыка сделалась предметом серьезного научного изучения гораздо позже других искусств; даже и теперь приходится еще бороться ей за равноправность .

Нельзя ставить изучение Баха или Бетховена ниже изучения Данте или Гете; все они являются объектами, достойными одинаково-серьезного научного исследования.

 

Šta je sve dogovarao Nikola Tesla sa Rusima. Kako su Rusi kupovali Teslina otkrića i tajno oružje poznato kao Zraci smrti

NIKOLA TESLA I MIHAIL FILIPOV – PROGRES IPAK POKRECU USAMLJENI NAUCNICI

Piše:  Magistar Milka Kresoja, Moskva

Mihail Filipov i zraci smrti

Neobicno spektakularni Teslini ogledi ostavili su duboki utisak na ruskog cara Nikolaja II. Ruski imperator Nikolaj II je verovao u Nikolu Teslu, tada kada je J P Morgan otkazao finansiranje projekta “svetski telegraf”. Car je trazio da mu licno ministri referisu rad Tesle na bezicnom prenosu energije na velika rastojanja.

11 jula 1934 godine “New York Times” je objavio vest je da je cuveni fizicar, Nikola Tesla izmislio “zrake smrti” koji su u stanju da uniste oko 10.000 aviona na udaljenosti do 400 kilometara. Govorilo se o, do tada nevidjenom, zastrasujucem oruzju i da nikakva zastita i odbrana ne moze da spreci rusilacku snagu tog oruzja.